• Mar 23, 2023
  • Porady

Jak dobrać kociołek na ognisko?

Jak dobrać kociołek na ognisko?

Szukasz ciekawych przepisów na dania z ogniska? Smażone kiełbaski, chrupiące zapiekanki czy lekko zgrillowane warzywa już Ci się znudziły? Wypróbuj potrawy jednogarnkowe! Z łatwością przygotujesz je na ognisku – nawet zimą! Potrzebujesz do tego tylko odpowiedniego kociołka. Szeroka oferta modeli może utrudniać wybór. Na co zwrócić uwagę? Jaki garnek na ognisko najlepiej sprawdzi się dla Ciebie? Sprawdź!

Przygotowywanie dań w kociołku na ognisko jest bardzo proste. Wystarczy włożyć do środka warzywa oraz opcjonalnie mięso, a następnie ustawić garnek nad ogniem. Potem pozostaje Ci cierpliwie poczekać, aż wszystkie składniki nabiorą niezwykłego smaku i aromatu. Nic dziwnego, że wiele osób decyduje się na zakup tego akcesorium. Jednak zanim i Ty zamówisz swój pierwszy kociołek, dokładnie sprawdź, czy wybrany model jest dla Ciebie odpowiedni.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze kociołka na ognisko?

Dobrze dobrany kociołek to taki, w którym można przygotować odpowiednio dużo jedzenia. Ponadto nie sprawia problemów podczas użytkowania. Dlatego przy wyborze garnka na ognisko zwróć uwagę na jego pojemność i dodatkowe elementy.

Kociołek na ognisko — jaką pojemność wybrać?

Od pojemności garnka na ognisko zależy, ile porcji jedzenia przygotujesz i jak wiele osób ugościsz na obiedzie. Jednak skąd wiedzieć, jaki model wybrać? Warto kierować się prostą zasadą: 1 l na 1 osobę. 

Zatem, jeśli chcesz przyrządzać dania dla najbliższej rodziny, która liczy 4-5 członków, wybierz model, który ma ok. 4,5 l. Natomiast jeśli masz w zwyczaju przygotowywać potrawy dla większego grona, postaw na większy kociołek. W naszej ofercie znajdziesz garnki o pojemności od 7,5 l do nawet 14 l! Ilość jedzenia przyrządzona w tych naczyniach wystarczy dla kilkunastu osób!

Kociołek łatwy w użytku — jakie powinien mieć elementy?

Aby przygotowywanie posiłków w kociołku było wygodne, zadbaj, aby garnek miał:

·       uchwyty po bokach. Najlepiej, jeśli będą one wykonane z równie trwałego materiału co całe naczynie. Nie mogą być zrobione z plastiku, ponieważ stopią się pod wpływem ognia;

·       pokrywę. Powinna ona szczelnie przylegać do całego kociołka. Dzięki temu wewnątrz będzie panowała stała, wysoka temperatura.

Mile widziana jest także śruba, która przyciska pokrywę do garnka i zabezpiecza przed jej przesuwaniem się. To sprawia, że zawartość kociołka jest bezpieczna. Nawet jeśli naczynie się przewróci, nic się nie wyleje.

Kociołek na ognisko czy z paleniskiem — co wybrać?

Podczas wybierania garnka do gotowania na zewnątrz zwróć również uwagę na jego sposób ogrzewania.

Najpopularniejsze są kociołki na ognisko, które ustawia się bezpośrednio w palenisku, aby ogień otulał garnek i równomiernie ogrzewał jego zawartość. Te modele mają nóżki, więc dno nie dotyka ziemi. Dobrze sprawdzają się, jeśli masz bezpieczne miejsce do rozpalenia ognia. 

Jednak nie wszędzie można zorganizować palenisko. Jeśli będzie ono zbyt blisko domów czy drzew, może pojawić się ryzyko pożaru. Unikniesz tego, jeśli zdecydujesz się na kociołek ze zintegrowanym paleniskiem. W takim modelu pod garnkiem znajduje się miejsce, do którego wkłada się drewno, aby rozpalić ogień. Palenisko jest zabezpieczone, więc kociołek można ustawić w dowolnym miejscu w ogrodzie.

 

Przed wyborem kociołka dokładnie przeanalizuj ofertę. Dzięki temu znajdziesz model dopasowany do swoich potrzeb!