• Mar 27, 2023
  • Porady

Jak czyścić grill gazowy?

Jak czyścić grill gazowy?

Regularne mycie grilla gazowego jest kluczem do utrzymania urządzenia w dobrym stanie przez wiele sezonów. Odpowiednia konserwacja i pielęgnacja pozwalają przedłużyć żywotność sprzętu i przyczyniają się do zachowania nienagannej jakości przygotowywanych potraw. Przeczytaj, jak skutecznie czyścić grill gazowy po każdym grillowaniu, jakie zabiegi przeprowadzać w ramach comiesięcznej pielęgnacji i jak zabezpieczyć grill po zakończeniu sezonu.

Czyszczenie grilla gazowego po każdorazowym użyciu

Czyszczenie grilla gazowego zaleca się przeprowadzać bezpośrednio po zakończeniu przygotowywania potraw. Dzięki temu urządzenie będzie gotowe na kolejne grillowanie i odpowiednio zakonserwowane na czas, w którym nie będzie wykorzystywane. Ponadto umycie sprzętu pozwoli pozbyć się resztek jedzenia czy przypraw, które mogłyby spowodować szybsze zużycie się urządzenia.

Po zakończeniu grillowania rekomenduje się zamknąć pokrywę i rozgrzać grilla do wysokiej temperatury (najlepiej 300-350°C). Oznaką wypalenia tłuszczu oraz resztek z rusztu i aromatyzerów jest brak białego dymu unoszącego się z grilla. Z reguły taki proces zajmuje ok. 10 minut. Następnie należy otworzyć pokrywę i pozostawić na kilka minut do ostygnięcia. Później za pomocą szczotki z włosiem ze stali szlachetnej można usunąć zwęglone resztki z rusztu. Potem, gdy ruszt jest jeszcze ciepły, zaleca się pokryć poszczególne żeberka olejem spożywczym z wysokim punktem dymienia (np. z awokado, ryżowym czy rzepakowym). Można do tego użyć np. silikonowego pędzelka. Smarowanie przy odpowiedniej temperaturze (ok. 100-120°C) sprawi, że tłuszcz dobrze wniknie w ruszt, tym samym zabezpieczając go przed korozją i chroniąc przed przywieraniem potraw podczas kolejnego grillowania.

Pamiętaj! Nie należy myć żeliwnych rusztów w zmywarce. Ponadto zaleca się stosować wyłącznie marynaty na bazie oleju, najlepiej bez soli i cukru. W ten sposób można przedłużyć żywotność urządzenia i uniknąć korozji.

Czyszczenie grilla gazowego raz w miesiącu

Aby utrzymać odpowiednią wydajność, grille gazowe zaleca się raz na jakiś czas dokładniej wyczyścić — najlepiej raz w miesiącu. W tym celu należy rozgrzać urządzenie do wysokiej temperatury, a następnie zostawić do ostygnięcia (podobnie jak przy każdorazowym czyszczeniu po zakończeniu grillowania). Następnie powinno się ściągnąć pozostałości z rusztu, odkurzyć aromatyzery z popiołu i wyczyścić szczotką. Później zaleca się wyjąć aromatyzery i dokładnie uprzątnąć dno grilla. Na koniec warto jeszcze umyć rynnę i tackę na tłuszcz.

Czyszczenie grilla gazowego po zakończeniu sezonu

Po zakończeniu sezonu grillowego (lub tuż przed jego rozpoczęciem) zaleca się przeprowadzić konserwację grilla połączoną ze sprawdzeniem stanu technicznego. W tym celu należy zweryfikować kondycję palników, np. czy nie powstały na nich pęknięcia.

Ponadto trzeba sprawdzić drożność otworów po obu stronach palnika. Warto również skontrolować listwy znajdujące się z przodu urządzenia pod kątem śladów korozji perforacyjnej. Chwilę uwagi należy też poświęcić na sprawdzenie zapalarki palników.