• Mar 27, 2023
  • Porady

Grille węglowe żeliwne — co trzeba o nich widzieć?

Grille węglowe żeliwne — co trzeba o nich widzieć?

Grill węglowy żeliwny jest doskonałą alternatywą dla typowych modeli wykonanych ze stali nierdzewnej. Mimo nieco wyższej ceny cechuje się znacznie lepszą wytrzymałością i przy odpowiedniej konserwacji — może być wykorzystywany do gotowania w plenerze przez wiele lat. Sprawdź, co warto wiedzieć o żeliwnych grillach ogrodowych.

Grill węglowy żeliwny: czemu zawdzięcza swoją wytrzymałość?

Grille ogrodowe żeliwne są znane z dużej wytrzymałości i wysokiej odporności na oddziaływanie wysokich temperatur. Ponadto doskonale utrzymują i rozprowadzają ciepło, dzięki czemu doskonale sprawdzają się podczas gotowania na świeżym powietrzu. Takie cechy grille węglowe żeliwne zawdzięczają szczególnym właściwościom materiału, z którego są wykonane.

Żeliwo to stop żelaza, węgla (co najmniej 2%) i różnych domieszek takich jak krzem, mangan, chrom, fosfor czy siarka. Wyróżnia się odpornością na korozję, jest ciężkie i solidne. Grill węglowy z takiego tworzywa posłuży do przygotowywania pysznych potraw przez wiele sezonów.

Grill z rusztem żeliwnym: czy warto?

Na grill z rusztem żeliwnym mogą zdecydować się osoby, które chcą zmniejszyć budżet potrzebny na zakup ekwipunku do grillowania. Takie rozwiązanie jest doskonałym kompromisem — umożliwia korzystanie z wysokiej jakości sprzętu przy jednoczesnym obniżeniu wydatków.

Ruszt żeliwny bardzo dobrze i równomiernie rozprowadza temperaturę, dzięki czemu przygotowywane potrawy szybciej są gotowe do spożycia. Jest on idealny do dań wymagających krótkiego czasu smażenia w wysokiej temperaturze, np. steków czy burgerów. Pozwala uzyskać odpowiednie wysmażenie. Ponadto wysoka retencja ciepła sprawia, że nawet po wypaleniu opału, węgla czy brykietu, ruszt żeliwny nadal przez pewien czas utrzymuje swoją temperaturę.

Nie należy zapominać o wysokiej trwałości i wytrzymałości rusztów żeliwnych. Przy odpowiedniej konserwacji kratki ze stopu żelaza i węgla mogą być wykorzystywane przez dekady, bez żadnego uszczerbku na jakości przygotowywanych posiłków.

Grill z rusztem żeliwnym: jak dbać?

Aby utrzymać ruszt żeliwny w dobrym stanie, należy pamiętać o regularnym czyszczeniu. W przeciwnym razie na powłoce kratki może pojawić się rdza. Zabiegi pielęgnacyjne i konserwacyjne najlepiej przeprowadzać po każdym grillowaniu. Po ostudzeniu kratki wystarczy wyjąć ją, a następnie dokładnie umyć przy użyciu płynu do naczyń i ciepłej wody. Na koniec zaleca się dokładnie wytrzeć ruszt np. ręcznikiem papierowym. Po osuszeniu powinno się dokładnie natłuścić ruszt olejem jadalnym za pomocą silikonowego pędzelka. Warstwa tłuszczu zabezpieczy powłokę kratki, zapobiegnie rdzewieniu i zmniejszy ryzyko przywierania i przypalenia jedzenia.

Pamiętaj, że ruszty żeliwne nie nadają się do mycia w zmywarce!

Ruszt żeliwny: jak usunąć rdzę?

Zdarza się, że mimo usilnych starań i zabezpieczania grilla olejem, nie uda się uniknąć korozji. Taka sytuacja może być wynikiem zbyt długiego nieużywania grilla lub niewłaściwej konserwacji. W celu pozbycia się rdzy należy wyczyścić ruszt szczotką ze stali nierdzewnej. Następnie powinno się rozgrzać ruszt przez 10 minut, a następnie ostudzić. Na koniec należy umyć kratkę płynem do naczyń i ciepłą wodą, wytrzeć i zabezpieczyć olejem.