• Mar 24, 2023
  • Porady

Grill gazowy czy węglowy? Który rodzaj grilla wybrać?

Grill gazowy czy węglowy? Który rodzaj grilla wybrać?

Grillowanie to jedna z ulubionych form spędzania wolnego czasu wśród Polaków. Potrawy przyrządzone na świeżym powietrzu mają niesamowity aromat i głęboki smak. Nawet warzywa smakują lepiej! Do ich przygotowania oczywiście potrzebny jest odpowiedni grill. Zastanawiasz się, który model wybrać: tradycyjny węglowy czy nowoczesny gazowy? Który lepiej sprawdzi się w codziennym użytkowaniu? Sprawdź!

Grille węglowe są bardzo popularne, zwłaszcza wśród osób ze starszych pokoleń. Za ich pomocą można przyrządzić rozpływające się w ustach dania o lekko wędzonym aromacie. Jednak coraz większym uznaniem cieszą się modele zasilane na gaz. Budzą one także zainteresowanie osób, które mieszkają w blokach. Aby wybrać odpowiedni model dla siebie, warto poznać zalety i wady każdego z nich!

Zalety oraz wady grillów gazowego i węglowego — jakie są?

Choć zarówno grille gazowe, jak i węglowe pozwalają przygotować smaczne potrawy, różnią się ceną, dostępnością, wygodą użytkowania, a także… bezpieczeństwem pracy! Dowiedz się więcej o wadach i zaletach poszczególnych rozwiązań.

·      Cena i dostępność

 Jedną z największych zalet grilla węglowego jest cena. Tradycyjne modele kosztują od kilkudziesięciu do kilkuset złotych. Aby ich użyć, wystarczy kupić węgiel drzewny, który jest dostępny praktycznie w każdym markecie, a nawet na stacjach paliw. Dzięki temu już po kilkunastu minutach można cieszyć się gotowym stanowiskiem do przyrządzania smacznych potraw.

Grille gazowe są nieco droższe — ich cena może sięgać nawet kilku tysięcy złotych. Ponadto, aby móc je uruchomić, potrzebna jest butla gazowa. Możesz ją kupić np. w sklepach budowlanych. Jednak takie grille z pewnością posłużą Ci przez długie lata. Dzięki temu w przyszłych sezonach nie będzie trzeba inwestować w nowe urządzenia.

·      Wygoda użytkowania

Wielu Polaków rozpala grilla wyłącznie w weekendy. Przyczyna jest prosta — jego używanie wymaga wielu przygotowań i zajmuje sporo czasu. Trzeba kupić węgiel, rozpalić ogień (co nie jest takie łatwe!) i stale go pilnować, aby temperatura nie była zbyt wysoka. Natomiast po wszystkim należy dokładnie umyć ruszt i posprzątać popiół. To zajęcie na co najmniej kilka godzin. Dlatego też trudno byłoby codziennie przygotowywać obiad na takim grillu.

Przy wykorzystaniu urządzeń gazowych grillowanie jest dużo łatwiejsze. Wystarczy włączyć palnik, aby grill był gotowy do użytku. Ponadto sprzęt utrzymuje cały czas stałą temperaturę, więc nie musisz jej kontrolować. Po przyrządzeniu potraw wystarczy przemyć ruszt, aby znów był gotowy do użytku. Szybko i prosto!

·      Bezpieczeństwo

Ryzyko pożaru lub poparzenia się w przypadku grillów gazowych jest znacznie niższe, niż gdy przyrządzasz potrawy na modelu węglowym. Ma to duże znaczenie, jeśli w pobliżu są dzieci. 

Jaki grill wybrać do domowego użytku?

Podczas wybierania grilla warto kierować się także swoimi upodobaniami. Potrawy przyrządzone na modelu tradycyjnym mają wyjątkowy smak. Dzięki temu, że składniki są otulane przez dym, dania nabierają niezwykłego aromatu. Nie uzyskasz go na grillu gazowym. Zatem jeśli jesteś smakoszem „podwędzonych” dań, postaw na model węglowy.

Natomiast jeśli nie przeszkadza Ci brak dymnego aromatu, wybierz grill gazowy. Przyrządzone na nim potrawy są zdrowsze, ponieważ nie miały kontaktu ze szkodliwymi substancjami wydzielanymi przez węgiel.

Dokładnie przeanalizuj „za” i „przeciw” każdego grilla, a z łatwością podejmiesz rozsądną decyzję!